Promotia 1978 a Facultatii de Constructii a Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca

Prima pagina
Despre noi
Colegi
Evenimente
Opinii si comentarii
Anunturi
Reclama
Afaceri/servicii
Vesti din California
Zambiti cu noi
Jocuri
Informatii utile
Viata spirituala
Contact
 

Cactusi, flori si ... arta la Huntington Library

> Vesti din California

4 februarie 2006

Intr-o zi cand majoritatea americanilor se pregateau pentru Superbowl XV de la Detroit, intre echipele Seattle Seahawks si Pittsburgh Stealers, eu am ales sa scot familionul la o plimbare in cel mai frumos parc, muzeu - gradina botanica din sudul Californiei, pe care a infiintat-o Henry Huntington, un mare bogatas de la inceputul secolului.

Henry a facut zeci de milioane profit cu liniile de cai ferate, gaze, electricitate si terenuri funciare. Gradina se gaseste langa orasul Pasadena din nord-estul Los Angeles-ului, in micul oras ultra-elegant San Marino.

Huntington a avut o viziune extraordinara, cu multe interese in carti, pictura si botanica.

A strans enorm de multe carti, printre care manuscrise celebre: Ellesmere manuscrisul lui Chaucer, The Canterbury Tales (c. 1410) si una din rarele copii ale Bibliei lui Gutenberg (c. 1455) pe vellum. Pe aceasta copie el a platit suma de $50.000 in 1911, cea mai mare suma la acea data platita pentru o carte.

Printre tablourile faimoase care se gasesc aici se afla: capodopera lui Thomas Gainsborough: The Blue Boy (c. 1770), Sir Thomas Lawrence: Pinkie (1794), Edward Hopper: The Long Leg, Rogier van der Weyden: Madonna and Child (secolul al 15-lea). Se mai gasesc si cateva tablouri ale lui Canaletto.

O gradina spectaculoasa de 12 hectare, plantata cu zeci de mii de specii de plante din desert, o gradina japoneza completa cu poduri, lacuri si chiar o expozitie de plante bonsai intregesc acest loc. In total, peste 15.000 de plante diferite, din toate colturile lumii. Statui, fantani arteziene, peluze unde te poti intinde la soare, magnolii cu papagali multicolori si minusculele pasari colibri intre ele iti dau impresia unei lumi de fantasme ...

Nu lipseste o gradina de trandafiri si traditionalul "Tea Room", unde te poti delecta cu selectii aromate de ceaiuri din diferitele colturi ale lumii ... Un soare calduros, o adiere de vant dinspre ocean mi-au reamintit motivul pentru care m-am stabilit aici ... 26 de grade Celsius pe 4 februarie nu este ceva usor de dobandit pe aceasta planeta.

In drum spre casa, ne-am oprit la cea mai buna pizzerie din California (nu exagerez): BJ Chicago Pizza ... Am mai prins si repriza a doua a meciului de fotbal american. Cel mai mult insa mi-a placut mini-concertul Rolling Stones de la pauza. Sa ma mentin si eu la 62 de ani ca si Mick Jagger ar fi ceva ...

Iar acum, la inceput de saptamana, va doresc numai bine si sa auzim de bine.

Pe curand, al vostru

Victor


Copac inflorit

Pictura din muzeu

Bianca si Andrew la fantana din gradina

     

Cu Bianca in gradina

Plante desertice

Culorile gradinii

     

Biblia lui Gutenberg

Bianca in gradina japoneza

Bianca si Andrew printre cactusi

     


Acest site este sustinut de urmatoarele companii producatoare de produse electronice:
B+K Precision
B+K Precision,
Caltest Electronics
Caltest Electronics
si
Sefram
Sefram
Instruments et Systèmes
Copyright © 2005-2006 B+K Precision